KYST TIL KYST

Vejle havn til Blåvands huk

Skrevet af: Esben BLicher 

På tværs af jylland

Kyst til kyst stien er efter min mening en af de smukkeste ruter at gå tværs over Jylland. Det varierende landskab og naturens forskelligartethed skaber en fantastisk naturoplevelse som strækker sig over hele 130 kilometer.

Stien løber mellem Vejle havn og Blåvands Huk og tager dig igennem en bred variation af natur, by og nedslag i danmarkshistorien undervejs. Da jeg første gang gik ruten, var det højsommer, naturen var i fuldt flor, pauserne foregik gerne i skyggen og når dagens kilometer var tilbagelagte, sluttede vi af med en kold øl. Nu her start februar er oplevelsen en noget anden og det er ikke ligefrem nedkøling, man efterlyser langs ruten. Ikke desto mindre er ruten fantastisk året rundt og jeg har netop været ude at gå dele af den, som også sagtens ville kunne tilbagelægges om vinteren. 

INFORMATION om RUTEN

  • 130 kilometer vandrerute fra kyst til kyst med start i Vejle havn og slut i Blåvands Huk.

  • Overnatning langs hele ruten finder sted på shelter- eller teltpladser som enten ligger for sig selv, eller tæt ved en gård hvor en lodsejer har stillet et stykke jord til rådighed. Der er ikke specielt langt mellem pladserne hvor man kan overnatte

  • Der er toiletter eller multtoiletter ved næsten alle lejrpladserne. 

  • Der er mulighed for at handle i nogle af de små landsbyer man kommer til, så man behøver ikke slæbe sig selv ihjel med mad.

TIP

"Jeg har selv gået ruten fra øst mod vest, men jeg vil faktisk anbefale at gå den fra vest mod øst for bedre at kunne justere tempoet. Det er tidskrævende at komme til og fra Blåvand med offentlig transport, så ender man i Blåvand, er man træt og skal derefter helt til Esbjerg eller Varde for at kunne komme på toget. Ender man derimod i Vejle ligger Vejle hovedbanegård og busstation tæt på havnen og det er nemt at komme med toget, når man træt rammer målstregen"

Rutebeskrivelse 

fra vejle til Hovborg


Da jeg gik ruten, startede vi ud gennem Vejle Ådal, som er utrolig flot året rundt. Man går langs Vejle et stykke af vejen og kan se skråningerne af Ådalen på begge sider med de flotte grønne bøgeskove på hver side. Man følger Vejle å et godt stykke af vejen, hvor man går på den sti, der i lokalsamfundet heder Bindeballe stien. Den bringer en forbi et gammelt stykke Danmarkshistorie helt tilbage fra da Harald Blåtand var konge, nemlig Ravningbroen. Her kan man se en model af den gamle egetræsbro, som var ca. 750 m lang og 5m bred og løb henover Ådalen.

Efter vi kom op ad Vejle Ådal mellem Liegård plantage og Spjarupgård Plantage, gik vi en del på asfalt og grusvej mod den lille landsby Fitting og derfra videre mod Bække, hvor der er indkøbsmuligheder. Ca. 800-1000 meter nord for Bække ligger en rigtig fin shelterplads med toilet.


Nord/vest for Bække går stien langs Holme Å, og dette er uden tvivl en af de pæneste strækninger på ruten. Turen er rigt på dyreliv og urørt natur, hvor man krydser åen flere gange på små træbroer. Det er virkelig hyggeligt! Det kan godt være lidt vådt om vinteren, men på ingen måde umuligt at gå.

Når man går langs Holme Å, kommer man igennem byen Hovborg og går lige forbi Hovborg kro som har eksisteret i over 200 år. I dag vil jeg nok mere betegne det som et morderne hotel.

Her kan man om sommeren få en overnatningen i en seng, a la carte og en latte – man skal huske at nyde de små stunder.

TIP

"Snyd ikke dig selv for at opleve ruten i de kolde vintermåneder, ved at udvælge og gå dele af den"

Rutebeskrivelse fra Hovborg til Blåvands huk


Vest for Hovborg, forsætter man stadig langs Holme å i et utroligt flot landskab mod byen Tofterup. I Tofterup er der indkøbsmuligheder, hvis man trænger til at tanke op med friske forsyninger. Ad grusvej forsætter man med at følge Holm Å ud til Karlsgårde sø, hvor man kan se Danmarks andet største vandkræftværk, som den dag i dag stadig producerer strøm. Det er bestemt et besøg værd efter min mening! Stykket fra Karlsgårde til Varde er uden tvivl et af mine yndlingsstræk på turen med super smuk natur.


Fra Karlsgårde er det 10 kilometer til Varde hvor man går langs Varde Å. I Varde kan man komme på McDonald’s, eller bare nøjes med 10 pølsehorn på den lokale tank, som man kommer lige forbi.

Videre fra Varde mod vest følger man Varde Å via stier som munder ud i grusveje. Man går igennem en masse marsk landskab, som er drænet for at kunne dyrke jorden. Det er virkelig fascinerende at se, og blæser det fra vest den dag man går dette stræk, får man virkelig nået vind på snuden.


Hvor Varde Å løber ud i Ho bugt går man nord om fjorden mod vest stadig igennem det flade og barske marsklandskab. Når man kommer på vestsiden af bugten, går man ind i Oksby klitplantage, som virkelig også er flot, når man kommer fra det flade landskab.

Efter plantagen går man langs østsiden af Blåvand by (rigtige navn er Øster Oksby, men blandt lokale hedder byen bare Blåvand).


Derefter kommer man ned på stranden og går de sidste fem kilometer langs vestkysten op mod fyret. En lidt hård tur i sandet hvor man kan se fyret hele vejen – men det er det hele værd!

Ved Blåvand fyr stoppede vi på ruten og her havde vi gået i seks dage. Vi fik et lift indtil Blåvand by hvor vi spiste vafler med softice og drak nogle øl. Vi var trætte, selvom vi begge på det tidspunkt var i Forsvaret og vant til hård fysisk aktivitet, men det er en super fed tur, som jeg kun kan anbefale til alle. Hvis du vil vide mere om ruten, kan du læse mere her.TIP

"Jeg vil anbefale, at man planlægger at gå max 25 kilometer om dagen, for ikke at skulle have for meget fart på. Naturen er skøn, så giv dig tid til at nyde den og selskabet på dem som du vandrer med. Der skal være plads til at stoppe op, nyde øjeblikket og spise en is undervejs"

Det havde esben på 

350,00 DKK

"Du kan både starte turen fra Vejle, som vist på Google Maps, men det er også muligt at starte fra Blåvand" 

You are in advanced mode.

You can turn it off in left sidebar. To use advanced options, you will need to enter your own Google Maps API Key.

Get Google API Key

esben blicher

Co-founder