Vandretur i JammerbugT

Fosdalen til Vigsø bugt 

Fantastisk vandretur i Jammerbugt

Vi startede i Fosdalen og parkerede ved Lerup kirke. Fosdalen er efter min mening ”Danmarks Jungle”. Det er utroligt flot at gå gennem de store slugter, som er skabt under istiden. 


Derfra gik vores tur via lidt asfalt til Slettestrand, hvor vi gik langs nordsiden af Svinkløv Plantage, og forbi Svinkløv Badehotel på højderyggen med udsigt ud over Jammerbugt.  


På det vestligste punkt af Svinkløv Plantage ligger området kaldet Svinklovene. Her kan man se helt til Torup Strand og ud over det store hedelandskab, Grønnestrand.


" Skal man vælge en smuk vandrerute, som tager en forbi mange kendte punkter i Jammerbugt, kan man vandre fra Fosdalen til Vigsø bunkerbatteri i alt ca. 45 km. Det er en tur, som følger et stykke ad det nu nedlagte projekt, Nordsøstien (North Sea Trail), som var et vandreprojekt på 5000 km."


Fra Svinklovene kan man vælge at gå langs stranden eller klitterne mod Klim Strand, hvor man kommer forbi en campingplads med mulighed for indkøb eller overnatning.  


Vest for Klim ligger Thorup Strand. Her kan man se de fiskekuttere, der ligger på standen, samt de pakhuse, som har tilknytning til fiskeindustrien i Thorup Strand. Men kan få en god omgang ”Fish ’n’ Chips” ved Thorup Strand Fiskehus, som ligger direkte ved standen i det område, hvor kutterne bliver trukket på land.  


Man kan herfra vælge at gå via grusvejen, som går over i nogle små stier mod Bulbjerg. Det er en kalkstensklippe på 47 meter, som man kan se skyde op i landskabet i solnedgangen, hvis man ankommer om aftenen. Udsigten fra Bulbjerg skal opleves om aftenen, hvor man kan se solen gå ned mod vest. Ligeledes kan man opleve den gamle observationspost samt mandskabsbunkerne, som blev bygget under anden verdenskrig.  


Omkring 1000 m syd for Bulbjerg ligger der en teltplads. Jeg vil anbefale, at man oplever dette område i solnedgangen. Det er uden tvivl et af de flotteste steder i Danmark med et fantastisk fugleliv.  

Fra Bulbjerg kan man vælge at gå mod Lild Strand gennem stierne i klitterne, eller langs standen. Der er omkring 4 km. I Lild Strand kan man få lidt at spise i det lokale røgeri. Mellem Lild Strand og Vigsø er der ca. 15 km, mens shelterpladsen i Vigsø Bugt ligger ca. 1000 før kystbatteriet. Det passer perfekt med, at man kan gå fra Bulbjerg til Vigsø på én dag og overnatte, når man kommer frem. Man behøver ikke gå i sandet, da der er hårde græsspor i klitterne. Så det ikke er så tungt at gå.  


Jeg vil anbefale, at man sover på shelterpladsen, står op og nyder området omkring kystbatteriet, inden man fra Vigsø kan fange en bus til Thisted og derfra retur til Tranum med offentlig transport. Det tager dog mindst 3 timer at komme retur, så jeg vil anbefale, at man selv arrangerer noget transport retur til starten af ruten ved Fosdalen, hvis ens bil holder parkeret dér.  


Alt i alt en fantastisk vandretur. 


Billede af ruten

Campingpladser

  • Svinkløv Camping                           

  • Klim Stand Camping

Shelter/ Teltpladser

Fra øst til vest
  • Langdal Plantage (tæt ved Fosdalen)

  • Svinkløv Plantage

  • Fårdam Sande (Klim strand)

  • Klim Bjerre

  • Ved Bulbjerg (Vester Torup)

  • Madsbøl Klitplantage 

  • Vigsø Bugt

FIND TØJET TIL DIN NÆSTE VANDRETUR