Marianne Søgaard

Nature Explorer 


INTRODUKTION 


Jeg hedder Marianne, og er sygeplejerske til dagligt på intensiv afdeling.

Udover arbejde, er jeg frivillig indenfor crossfit-miljøet. Jeg nyder at være fysisk aktiv, men især sammenholdet indenfor denne sport har fanget min opmærksomhed.

For mig er det vigtigt i min hverdag som sygeplejerske at være stærk både fysisk og mentalt. Min fysik kan jeg træne med bl.a. crossfit –men det er også vigtigt at holde ens mentalitet ved lige.

Mine hverdage er ofte hektiske, og når jeg har fri fra arbejde, har jeg brug for at tilbringe min tid i en kontrast til det hektiske, og her søger jeg ofte ud i naturen. Det kan være alt fra en længere gåtur, vandreture, overnatning i naturen eller aktiviteter såsom kajakroning og trailløb. 

I mine øjne bringer naturen ro med sig, som giver tid og mulighed for refleksioner.

 

Indenfor de sidste 2 år, har jeg fået øjnene op for friluftsliv. Det er en rejse jeg er påbegyndt og er spændt på, hvor den vil tage mig hen.


5 ESSENTIALS

  • Ild (jeg elsker at fordybe mig i bål) så et bål er et must på næsten alle mine ture

  • Uld tøj (rette påklædning) og uld er bare ”guld”

  • Sovegrej (varm sovepose og isolerende underlag) En god nats søvn, er vigtig for den kommende dags overskud

  • Flere lags tøj - ingen tur er sjov, hvis man fryser. Så man kan bygge lag på lag, hvis det bliver koldt.

  • Pandelampe (til at kunne navigere når det bliver mørkt), og få alle sine ting med sig og en lyskæde til at hænge op i shelteret eller teltet til at skabe hyggelige rammer.


MINE OPLEVELSER 

Jeg har endnu ikke været på så mange udenlandsture med et outdoor-fokus. Men i 2019 var jeg på 2 ugers roadtrip rundt i Sverige, hvor jeg og en veninde overnattede i bilen. Det var en fed måde at rejse på, og gav meget fleksibilitet. Vi var afsted om efteråret, og trængte til at komme væk fra hverdagen, og nyde godt af naturens ro. Vi vandrede, badede i søer og nød hinandens selskab foran bålet om aften, mens vi delte oplevelser og drømme.

I 2020 var jeg rundt på den østlige halvdel af cykelruten N8 ”Østersøruten” som er omkring 820 km lang. Ruten strækte sig fra Østfyn over Vestsjælland, Møn, og Lolland-Falster. Jeg rejste rundt med min kæreste, og vi nød denne anderledes måde at rejse på. Det tvang os til at rejse en del mere minimalistisk, ift. hvad min normale oppakning er på mine outdoorture. På den positive side, så tvang det en til at være krativ, når man ikke kunne have alting med. Et af mine absolut højdepunkter på denne rejse var Møns Klint. Møn byder på lidt af hvert med den rå natur, Camønoen man kan vandre og helt sikkert deres Dark Sky-certifisering. Jeg har nydt mange stjernehimmeler her.

Jeg synes at både Danmark og udland har meget at byde på, men helt forskellige scenaioer afhængingt af, hvad man ønsker. Jeg har endnu ikke meget at sammenligne med, så indtil videre – vil jeg mit valg falde på Danmark.


FAVORIT SPOTS 

Danmark


Rebild Bakker

Der er så mange steder at udforske! Masser af dybe skove og høje bakker med flot udsigt over landskabet. Jeg fik en fornemmelse af, at uanset hvilken vej jeg vendte mig, så var der noget nyt og unikt at byde på. Her vil jeg tilbage til igen.


Røsnæs var ydereligere en område jeg kun havde hørt om, før vi tog dertil og udforskede det sidste sensommer. Men oplevelserne her var markant over mine forventninger. Muligvis derfor jeg ser tilbage på denne oplevelse og er inspireret. En perle gemt væk.

Der var bl.a. bygget et aktivitetshus på den lokale havn, hvor vi satte vores kajakker i, og nød en dejlig tur ude på vandet. Bagefter da vi selv ville ud og bade lidt, kom der nogle undervandsdykkere, og man kunne se dem tage af sted på deres jagt. Vandet var klart og indbød til at man brugte tid i det.


Røsnæs byder på unikke steder at overnatte. Den ene nat overnattede vi i et shelter på spidsen af halvøen, under Røsnæs fyr. Shelteret var bygget som en madpakkehus, men grundet efterspørgslen var så høj, blev det godkendt til shelter. Her så vi ud over vandet, og faldt i søvn til lyden af bålets knitren og bølgerne.

Dagen derpå overnattede vi i et shelter, der var bygget ud af en båd, som var vendt på hovedet. Vi sov under den klareste stjernehimmel med udsigt til Mælkevejen.

Røsnæs bød på muligheder for både vandring, mountainbike og kajak. Et smukt landskab, der talte lige til mit hjerte.

Udland


I 2019 rejste jeg til Lofoten for første gang. En skønt naturområde, jeg håber at kunne besøge igen. Her prøvede jeg for første gang at gå på langrend, op og ned af bakker og fjelde efter min kæreste og hans ven. At kunne lege rundt i sneen som aldrig før, lave mad i sneen, se de sneklædte fjelde spejle sig søerne omkring sig. Det var en oplevelse uden lige.

En af de smukkeste outdoor oplevelser jeg har haft, i fantastisk selskab.


Glæde sig


"Jeg glæder mig mest til at nyde roen og stilheden. At nyde alt, hvad naturen har at byde på.

At komme væk fra hverdagen, geare ned og være tilstede i nuet. Lytte til skoven, bålet eller vandet, der er i nærheden.

Til at mærke kontrasten fra min hverdag, der er hektisk og travl. Mine ture er mit afbræk, som giver mig overskud og energi til at fortsætte det høje tempo på mit job.

Følelsen af at have været udendørs hele dagen og være godt vindblæst. Kroppen er godt brugt, men på en anden både - en god måde"MIN MOTIVATION


De mange naturoplevelser og gode stunder med de folk, jeg tager afsted med, giver mig stor værdi. At være udendørs, at være fysisk aktiv, at sanse min krop og omgivelserne. At nyde roen ved et bål, og geare ned.

At kunne være tilstede i nuet. Det er min motivation.

Yderligere i takt med, at jeg kommer af sted på flere ture, lærer jeg også mere om at kunne klare mig selv udendørs. Jeg opnår en viden om skoven, hvilke træsorter jeg går iblandt, og seneste projekt er at lære mere om hvilke spiselige vilde planter, der eksisterer i skovbunden.

Jeg føler mere selvstændig i naturens omgivelser.


Mariannes Favoritter

 - Merino halsedissen holder halsen varm, og stopper den kølige luften i at vandre ned via. halskraven. Anvender den både til mine outdoor eventyr og løbeture her i vintermånederne. 


 - Merino Wool pandebånd: Dejligt til at holde ørene varme, og ser pæn ud. Anvender især også denne til aktive aktiviteter udendørs. 


- Merino Wool Longneck(grøn). Kan anvendes som mellemlag, til outdoor turen, men jeg går også med den til hverdag. Du kan følge Marianne lige her